Info

Atractii turistice

Muzeul Grăniceresc Năsăudean

Clădirea muzeului a fost construită la finele secolului al XVIII-lea, servind iniţial ca şi sediu pentru Regimentul II de graniţă. Înfiinţat în anul 1931 de către un grup de intelectuali năsăudeni, în frunte cu Iuliu Moisil, Virgil Şotropa şi Iulian Marţian, muzeul a fost mutat în acest imobil în 1951.

Clădirea găzduieşte...

Citeşte mai departe: Atractii turistice

Repere istorice

Încã din paleolitic sunt cunoscute urme ale vieţii omeneşti pe aceste teritorii.

În bazinul Someşului Mare, pe teritoriul Nãsãudului, au fost descoperite mai multe urme elocvente: artefacte din siliciu, din epoca neoliticului; un topor lucrat dintr-un calcar grezos ştefuit cu grijã, mai multe topoare din piatrã.

În luna mai a anului 2006, dr. arheolog Lucian Vaida a descoperit, cu ocazia sãpãturilor fãcute pentru reutilarea reţelelor de apã potabilã, un vas din ceramicã din epoca bronzului chiar în mijlocul oraşului, în dreptul Muzeului Grãniceresc Nãsãudean.


La începutul sec.XIX au fost descoperite patru sarcofage din piatrã, presupuse a fi din epoca romanã. În 1854 un ţãran, Toader Rus, a gãsit o piesã din aur brut cu greutatea de 5 kg.

De-a lungul istoriei au trecut pe teritoriul...

Citeşte mai departe: Repere istorice

Repere geografice

Tinutul Nãsãudului se aflã în partea de nord-vest a Transilvaniei, acoperind o mare parte din judetul Bistrita-Nãsãud.

Tinutul este cunoscut din cele mai vechi documente ca Valea Rodnei sau Districtus Rodnensis. Nãsãudul este cea mai importantã localitate din partea superioarã a Somesului Mare.

E situat la 24 grade, 26 minute longitudine esticã, si la 47 grade, 17 minute latitudine nordicã, la 331 m. deasupra nivelului mãrii. Spre est se mãrgineste cu Rebrisoara, spre vest cu Salva, spre sud cu Cepari si Mintiu, iar spre nord cu ramificatiile catenei care desparte Transilvania de Maramures.



Asezat în frumoasa vale a Somesului Mare, mai mult pe partea dreaptã a râului, protejat de sirul dealurilor care mãrginesc spre sud si nord valea, orasul are o situatie favorabilã, climã sãnãtoasã si...
Citeşte mai departe: Repere geografice

Termeni si conditii

Inscriere firme gratuit

1. Va rugam sa introduceti firmele in categoria corespunzatoare.
2. Firmele cu caracter ilegal vor fi sterse.
4. Echipa nasaud.ro nu-si asuma responsabilitatea pentru eventuale daune datorate utilizarii acestui site.
5. Serviciile sunt gratuite.
6. Daca nu va incadrati in nici o categorie inscrieti firma la diverse.

7. Aceste reguli pot fi schimbate fara anuntarea in prealabil a utilizatorilor.