Scurt istoric al localităţii
Năsăudul de azi s-a edificat pe locul unor străvechi aşezări, atestate de vestigiile istorice descoperite pe raza lui. Urmele arheologice plasează locuirea în aceasta zonă încă de la sfârşitul neoliticului, trecând prin stăpânirea romană, până în anul 1245 când a fost menţionat documentar pentru prima dată numele localităţii sub denumirea de Naszod. Începând din secolul al XVI-lea, Năsăudul devine un centru tot mai important pentru comunele din Valea Someşului. Aşezat pe drumul ce venea de la Bistriţa şi Maramureş, localitatea începe să prospere. În secolul al XVIII-lea se înfiinţează aici Regimentul II românesc de graniţă, acest moment fiind unul de cotitură, Năsăudul transformându-se într-un centru foarte important în zonă. Cele mai mari realizări ale grănicerilor de aici au fost şcolile lor, ceea ce a dus la dezvoltarea unui important...
Serele oraşului Năsăud - funcţionează sub titulatura de Compartimentul Zone verzi din cadrul Primăriei Năsăud.
De aproximativ trei decenii, serele sunt pe timp de iarnă casa în care ,,hibernează’’ vestiţii palmieri. Pe lângă aceştia, culturi perene şi anuale din flora cultivată populează suprafaţa serelor.
Tot aici, sunt pregătite florile ce decorează pe timp de vară rondourile şi rabatele din scuarurile Năsăudului.
În prezent, se urmăreşte diversificarea speciilor floricole prin introducerea de noi specii, valoroase din punct de vedere ornamental.
Năsăudul este cunoscut ca una dintre cele mai bogate zone folclorice din ţară, având bogăţia şi frumuseţea costumelor populare, cât şi a dansurilor. Ansamblul folcloric „Someşana”, înfiinţat în anul 1963, a început ca formaţie de dansuri populare, câştigându-şi un binemeritat prestigiu şi titlu ca ansamblu folcloric prin activitatea prezentată în cadru festivalurilor naţionale şi internaţionale, laureat al mai multor festivaluri de folclor din ţară şi străinătate. A efectuat turnee artistice în ţări cum ar fi: Italia – Sicilia, Serbia, Ucraina, Polonia, Grecia, Turcia etc.
Repertoriul bogat include dansuri specifice zonei folclorice a Năsăudului şi din alte zone ale României (Satu Mare, Bucovina, Maramureş, Braşov, Alba, Sălaj etc.), iar în repertoriul ansamblului sunt aduse obiceiuri şi datini de pe Valea Somesului (Nunta-n Năsăud, Cununa, Şezătoarea, etc.). Cele mai reprezentative dansuri...
Colegiul Naţional „George Coşbuc”, Năsăud
În anul 1863 la data de 4 octombrie se înfiinţa Gimnaziul din Năsăud, cu predare în limba română, al patrulea din Transilvania, după cele de la Blaj (1754), Beiuş (1828) şi Braşov (1850). În cei peste 144 de ani de existenţă al gimnaziului (în timp şi-a schimbat denumirea, funcţionând astăzi cu titulatura de Colegiul Naţional „George Coşbuc”.
În anul 1870 a luat fiinţă, în cadrul gimnaziului societatea Virtus Romana Rediviva şi curând după aceea, a apărut revista Muza Someşană, unde şi-a publicat primele poezii George Coşbuc.
Clădirea a fost edificată, între anii 1882-1888, de către arhitectul Paul Răzvan din Arad, după planurile arhitectului clujean Friedrich Maetz.
La 2 ianuarie 1919 Gimnaziul devine Liceul Român Grăniceresc din Năsăud; în anul 1921, Liceul primeşte numele de Liceul Grăniceresc „George...