Repere geografice

Tinutul Nãsãudului se aflã în partea de nord-vest a Transilvaniei, acoperind o mare parte din judetul Bistrita-Nãsãud.

Tinutul este cunoscut din cele mai vechi documente ca Valea Rodnei sau Districtus Rodnensis. Nãsãudul este cea mai importantã localitate din partea superioarã a Somesului Mare.

E situat la 24 grade, 26 minute longitudine esticã, si la 47 grade, 17 minute latitudine nordicã, la 331 m. deasupra nivelului mãrii. Spre est se mãrgineste cu Rebrisoara, spre vest cu Salva, spre sud cu Cepari si Mintiu, iar spre nord cu ramificatiile catenei care desparte Transilvania de Maramures.



Asezat în frumoasa vale a Somesului Mare, mai mult pe partea dreaptã a râului, protejat de sirul dealurilor care mãrginesc spre sud si nord valea, orasul are o situatie favorabilã, climã sãnãtoasã si plãcutã, e ferit de vânturi mari si de vijelii.

Dealurile dinspre sud sunt în mare parte împãdurite, iar cele dinspre nord prefãcute n ogoareî, livezi, pãsuni; peisajul, din primãvarã pânã în toamnã, oferã ochiului o priveliste dintre cele mai încântãtoare. Împreunã cu localitãtile componente, Lusca si Liviu Rebreanu, ocupã o suprafatã de 4325 ha, adicã 43.250 km. pãtrati.<

Solul Nãsãudului e argilos pe dealuri si nisipos în Lunca Somesului. Solul e sãrac, nu contine nici un minereu exploatabil. Apa din izvoare si fântâni e bunã, însã orasul e alimentat cu apã de la reteaua de distributie, adusã prin conducte de la statia din Nãsãud si din bazinul de captare de pe Valea Rebrei.

Temperatura minimã atinge, în unele ierni -30 grade Celsius, iar vara mercurul din termometre urcã pânã la +35 grade Celsius. Orasul este canalizat si colectat la sistemul energetic national.

Cu unele exceptii strãzile sunt asfaltate sau pietruite. Prin Nãsãud trece soseaua care leagã, prin Pasul Rotunda din Muntii Rodnei, Transilvania de Maramures. În extremitatea esticã a orasului se desprinde soseaua care aleargã spre sud, pânã ce se întâlneste cu soseaua care vine prin Valea Bârgãului din Bucovina, realizând legãtura cu Bistrita.

Linia feratã care trece prin extremitatea sudicã a orasului, aproape în paralel cu Somesul Mare, leagã orasul, spre sud, cu Rodna si Vatra-Dornei, iar spre sud, cu Beclean si Viseu.
Populatia stabilã a Nãsãudului este de 11.000 locuitori, din care aproape 900 lucreazã în strãinãtate.